ATIK
ANALİZLERİ
Katı atığı bulunan sanayi kuruluşları bunları çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf etmesi gerekir. Bu gereklilik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanmış yönetmeliklerle süreklileştirilmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bugüne kadar yürürlükte olan Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği yerine 26.03.2010 Tarih ve 27533 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmış olan Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik 26.03.2010 dan beri yürürlüktedir.
Bu yönetmeliğe göre Atığa Tehlikeliliğine göre depolanabilme kriterlerini belirleyecek analizler yapılır (EK-2 eski ismi ile EK-11A) İnert,Tehlikesiz yada Tehlikeli olmasına göre atığın depolanacağı sınıf kesinleşir. Depolama ya da bertaraf edilecek katı atıklar yönetmeliğin EK-2 parametrelerinin sınır değerlerine göre yorumlanır.
Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkili personellerimiz tarafından numune alımı gerçekleştirilmektedir. Meram Çevre Teknolojileri analiz laboratuarında yönetmelikçe analiz edilmesi gereken aşağıdaki parametrelerin analizi gerçekleştirilebilmektedir.
- Arsenik
- Baryum
- Kadmiyum
- Toplam Krom
- Bakır
- Civa
- Molibden
- Nikel
- Kurşun
- Antimon
- Selenyum
- Çinko
- Klorür
- Florür
- Sülfat
- Çözünmüş Organik Karbon
- Toplam Çözünmüş Katı Madde
- Toplam Organik Karbon
- pH
- LOI(kızdırma kaybı)
- BTEX
- PCB
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık numunelerinin alımı konusunda laboratuvar personellerine özel eğitimler vererek sertifikalandırmaktadır.